Δημοτική αγορά τέλη 19ου αιώνα

Δημοτική αγορά τέλη 19ου αιώνα

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Για τη διαχείριση των λυμάτων

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι οι οικισμοί του νέου Δήμου θα έπρεπε να καλύπτονται από σύστημα αποχέτευσης και τα συλλεγόμενα λύματα θα έπρεπε να τυγχάνουν επεξεργασίας πριν την απόρριψή τους στο τελικό αποδέκτη, ήδη από το 2005 (διαβάστε το χρονοδιάγραμμα στο άρθρο 4 του νόμου) Η Χαλκίδα διαθέτει μια καλή εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), η οποία πρόσφατα επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε. Δεν ισχύει το ίδιο για τη λειτουργία της εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη Ν. Αρτακη, για την οποία πολλές φορές έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι τα «επεξεργασμένα» λύμματα καταλήγουν στον «προστατευόμενο» υδροβιότοπο του Κολοβρέχτη. Ακόμη χειρότερα, οι υπόλοιποι γειτονικοί Δήμοι που θα συνενοθούν με τη Χαλκίδα δεν διαθέτουν ΕΕΛ ενώ κάποιοι οικισμοί δεν διαθέτουν ούτε καν αποχετευτικό σύστημα. Η κάλυψη όλου του νέου Δήμου με σύστημα αποχέτευσης, η επεξεργασία του συνόλου των λυμάτων και η ασφαλής διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες। Επιπροσθέτως, πρέπει να μπουν οι βάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση της παραγόμενης ιλύος για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι αφενός θα μειωθεί η ποσότητα αποβλήτων που καταλήγει σε ΧΥΤΑ και, αφετέρου, θα αξιοποιηθεί μια πηγή ενέργειας, ένα καύσιμο που προς το παρόν στέλνεται για ταφή στις χωματερές.
  • Πλήρης κάλυψη με χωριστό σύστημα αποχέτευσης ακαθάρτων όλων των οικισμών του Δήμου

  • Δημιουργία αντλιοστασίων για τη μεταφορά των λυμάτων από τις περιοχές Ληλαντίου και Αυλίδας στην ΕΕΛ της Χαλκίδας

  • Δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για την κάλυψη της περιοχής Ανθηδώνας (Δροσιά – Λουκίσια)

  • Μονάδα ξήρανσης ιλύος στην ΕΕΛ Χαλκίδας και ενεργειακή αξιοποίηση της αποξηραμένης ιλύος είτε στην ίδια την ΕΕΛ είτε με πώληση της αποξηραμένης ιλύος σε άλλη εγκατάσταση καύσης (δείτε τι κάνουν στην Ολλανδία)

  • Τα επεξεργασμένα λύματα του ΒΙΟΚΑ της Ν Αρτάκης να καταλήγουν σε βάθος στον Ευβοϊκό και όχι στην περιοχή του Κολοβρέχτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου